2013. február 17., vasárnap

Bocuse d’Or – Zsidai Zoltán Roy szemével



Először került a szakácsok világbajnokságának tartott Bocuse d'Or világdöntőjébe magyar versenyző. Az 1987 óta, két évente megrendezésre kerülő gasztronómiai világverseny döntőjében most először fordult elő, hogy magyar csapatért szoríthatunk és szorítottunk is. Az élő közvetítést sokan úgy drukkolták végig, mint egy rangos sportmérkőzést, csakúgy, mint a helyszíni magyar drukkerek, köztük Zsidai Zoltán Roy (Pierrot, 21 A Magyar Vendéglő, Pest-Buda Bistro, Spíler, Bocuse d’Or Akadémia tagja) is.
A Bocuse d'Or versenyről tudni kell, hogy a döntőbe jutott 24 szakácsnak, a húsos és halas menüjének nemcsak az ízével, de annak kreatív tálalásával is el kell kápráztatnia a nemzetközi zsűrit. A magyar tálat a Rubik kocka ihlette, de kis bográcsok is helyet kaptak rajta. Lenyűgöző tálalás, pazar ízek (ezt sajnos csak elképzelni tudjuk) - egy szó mint száz, a világ 24 legjobb szakácsa között már biztosan van egy magyar: az egy Michelin csillaggal büszkélkedő, budapesti Onyx étterem fiatal séfje, Széll Tamás.
Széll Tamás illetve a magyar csapat eredményéről, a verseny hangulatáról, valamint a magyar konyháról beszélgettünk Zsidai Zoltán Roy-jal.

P.V: Hogy érezted Magad Lyonban? Milyen volt a hangulat? Mekkora volt a magyar szurkolótábor?
Zs.Z.R.: Lyon fantasztikus volt ismét! Ott volt az Onyx népes csapatán és a kemény magon, Bocuse d’Or Akadémia 10 fős tagságán (Molnár B. Tamás, Pollok László, Bíró Lajos, Csapody Balázs, Vomberg Frigyes, Molnár Attila, Andrusch Péter, Ganzer Gábor, Benoit Barbault, Zsidai Zoltán Roy) és családján kívül még számos, gasztronómiára fogékony barátunk. Fantasztikusan pozitív szellemiségben teltek a napok, nagyon komoly étkezési élményekkel fűszerezve, amik a reggeli órák piac látogatásat és a késő estébe nyúló vacsorákat jelentették

P.V.: Annyit emlegetted a Facebook profilodon… Milyen volt a ceremónia utáni ünneplés, buli?

Zs.Z.Roy.: Erős… :-) Átvettük a Culottes Longues bouchon teljes földszintjét, éjfélre kiittuk a teljes fehérbor készletet, majd éjjel 2 felé közeledve a vörösbor is elfogyott és előkerültek a francia likőrök. Éjjel 1 felé kicsit a hetedik kerület romkocsmái jutottak eszünkbe, amikor is Széll Tamással és az Onyx csapattal együtt vagy 20-an zajoskodtunk a bejáratban. Már vártam hogy a kerületi jegyző utasítására a készenléti rendőrség megszállja a helyet, de úgy látszik Lyonban a szomszédok megértőbbek :-)

P.V.: Mit gondolsz Széll Tamás fogásairól? Neked hogy tetszett a tálalás, az alapanyag használat, a „bűvös kocka” mint magyar szimbólum használata?

Zs.Z.R.: Szerintem nagyon originális volt Tamás menüje. A hal étel az egyik legerősebb volt a mezőnyben, a hús étel is nagyon kreatív volt, a gulyás és lángos beemelése nagyon tetszett. Ez azért is különös, mert a verseny lényegéből adódóan, majdnem mindegyik hús ugyanúgy nézett ki, látványban eltérőt csak a többi elemben lehetett hozni

P.V.: Több cikkben, híradóban úgy emlegetik a köret melegítésével kapcsolatos problémákat, mint „hatalmas hiba”, „a jobb helyezés buktatója”. Te erről mit gondolsz? Mekkora hiba volt ez valójában?

Zs.Z.R.: Ilyen az élsport. A nagy nyomás alatt előfordulnak hibák, amiket meg kell oldani. Tamás meg is oldotta. Nyilván jó lett volna, ha nem kell megoldani, de ha valaki azt gondolja egy 6 órás feszült "performansz" során, hogy van aki nem hibázik, az életében még nem igazán volt megizzasztva. Ha elolvasnánk a többi nemzet sajtóját, ott is biztos rengeteg hibát emlegetnének, feltéve, hogy az ő versenyzőjük is olyan őszinte volt, mint Tamás. Képzeljük el mit érezhetett az amerikai csapat, akiket a legendás Thomas Keller készített fel és vezetett a versenyen. Az ő 7. helyezésük katasztrófálisnak számít, amiben biztos van rengeteg politika is.

P.V.: Ki érte el ezt az eredményt szerinted? Széll Tamás? Onyx? A magyar felkészítő tábor? Vagy a magyar konyha?

Zs.Z.R.: Ezt az eredményt Széll Tamás, segédje Garai Ádám, edzőjük Hamvas Zoltán érte el egy nagyon komoly csapatmunka támogatásával, melyben a legfontosabb támogatók a Magyar Gasztronómiai Egyesület (élén Molnár B. Tamással), a Magyar Bocuse d'Or Akadémia (élén Bíró Lajossal) és a Gerbeaud volt (élén Pintér Katalinnal). Katalin nagyvonalúan összesen 50 főt nevezett meg, akiknek a sikerben mind szerepük volt.

Széll Tamás hústálja
P.V.: Szerinted a 10. helyezés, illetve a plakát különdíj milyen hatással van/lesz a magyar konyha megítélésre? Újra elindultunk a „világhíres magyar konyha” irányába?

Zs.Z.R.: Két külön szegmensről kell beszéljünk a hatások tekintetében.
1) A vendégekek szempontjából a hatás nagyrészt a médián múlik. Ha olyan lelkesen támogatja a média a témát, ahogy teszi és teszitek éppen ti is, akkor nagyon pozitív hatással lehet az étkezési és éttermi kultúrára, a táplálkozásra. Csupa pozitív, társadalmilag hasznos eredmény.
2) A szakma szempontjából nagyon komoly eredmény ez. Nemzetközi szakmai berkekben egy ilyen verseny komoly kommunikációt igényel, komoly nemzektözi kapcsolatokat kell működtetni. A hitelességünkre ez óriási hatással van. Ne feledjük, hogy Európában a 7. helyen végeztünk - ezzel a térképre biztos, hogy elég markáns jelzést tett fel Magyarország, ami közép távon olyan fontos járulékos eredményekkel is járhat, mint hogy pl. a Michelin Guide ellenőrei kicsit megengedik a gyeplőt a csillagok és Bib-Gourmand-ok kiosztásában. Tapasztalataim szerint, ha azonos mércével mérnének minket, mint pl. a belgákat, hollandokat, vagy franciákat, akkor ma Budapesten kellene legyen még kb 4-5 egy-csillagos étterem és még vagy 5 Bib-Gourmand. Talán az ilyen komoly eredmények kicsit segítenek az ilyen bizalmatlanságok, távolságok leépítésében.

P.V.: Neked melyik ország fogásai tetszettek még? Neked ki volt az első (persze Tamás után…) három helyezett?

Zs.Z.R.: Látványban nagyon sok hasonlóság volt az ételekben és nem kóstoltam az egyes nemzetek fogásait (hiszen nem ültem a zsűriben). Vizuális alapon Japánt emelném ki - nekik volt a legszebb és legegyedibb a teljesítményük.
Széll Tamás halétele
P.V.: 21, Pierrot, Pest-Buda, Spíler. Gondolkodtok azon, hogy hasonló babérokra törtök?

Zs.Z.R.: A Bocus d'Or nagyon komoly élsport, a Forma-1-hez hasonlít, a részvételhez sok tényezőnek együtt kell állnia, nem elég a legjobbnak lenni. Ahhoz, hogy Széll Tamás részt vegyen, kellett az egyértelmű teljesítménye (évek óta sorra nyeri a Hagyomány és Evolúció versenyt), a szándéka, hogy versenyezzen és hónapokon át kivonja magát az éttermi-szakmai munkából és kellett több 10 millió forint, melyet előteremtettek a szponzorok, a Magyar Gasztronómiai Egyesület és a munkaadója, a Gerbeaud ház, ahol a technikai feltételek megteremtése mellett Tamást hónapokon át fizették, miközben a séfjük nem állhatott helyt az étteremben.
Ebből látszik, erre a kérdésre miért nem lehet egyszerű igen/nem-mel válaszolni a mi részvételünkkel kapcsolatban. Kreatív séfünk Litauszki Zsolt szakmai felkészültségéhez nem fér kétség, de kérdés, volna-e kedve versenyezni, jó versenyző-típus-e, mi képesek vagyunk-e őt nélkülözni hónapokon keresztül, képesek volnánk-e a ránk eső finanszírozást előteremteni, és hogy összejön-e újra a felkészüléshez szükséges pénz. Az előttünk végző nemzetek költségvetését euró milliókban mérik.
Egóból az ember nyilván igennel szeretne válaszolni, de több-száz ember megélhetéséért felelünk, ehhez mérten kellően felelős és bölcs döntést kell hozni egy ekkora horderejű kérdésben.

Széll Tamás és a magyar csapat eredménye vitathatalan. Hatalmas gratuláció Széll Tamásnak és csapatának! Hála az ilyen séfeknek, mint Tamás, a felkészítő teamnek, a rengeteg támogatónak és természetesen az Onyxnak, aki lehetővé tette mindezt és biztosította a megfelelő hátteret - a magyar konyha megkezdte a felzárkózást a világ gasztronómiájához! Újabb lépést tettünk abba az irányba, hogy a magyar konyha ismért világhíres legyen.

Princz Viktória

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése