2013. január 9., szerda

Hogyan ne vezess gasztroblogot 2013-ban



A napokban megjelent egy amerikai blogger, Kristina McLean cikke arról, hogy mi az a 15 leggyakoribb gasztroblogger „hiba”, idegesítő szokás, aminek 2013-ra el kell tűnnie. A blog bejegyzés pillanatok alatt 880 lájkot kapott, így gondoltuk, MI is megosztjuk veletek a Magyarországra is értelmezhető, hazánkban is érvényes megállapításokat.

Kezdjük azzal, hogy mi is az a gasztroblog? A gasztroblogok tulajdonképpen online gasztronómiai élménybeszámolók, melyek továbbra is töretlen népszerűségnek örvendenek hazánkban is. Már találkozhatunk tematikus témában megjelent blogokkal (pl.: zsidó konyhát bemutató vagy desszertekre szakosodott), illetve olyan általános oldalakkal is, amelyek 1-1 személy utazási és étkezési élményeiről számolnak be (pl.: világevő), de a gasztroforrdalom elindítója, a Magyar Gasztronómiai Egyesület is egy blogon kezdte meg a működését (bűvösszakács) - ezek a nagy, elismert, népszerű és sokak által ismert blogok. De lássuk be, az amatőr gasztrobologok száma még mindig sokkal nagyobb, így most nézzük, mit NE csináljunk, ha gasztroblogot írunk, esetleg új évi fogadalmunk beváltásaként, most kezdenénk bele a blogolásba és szeretnénk kitűnni a tonnányi hasonló blog közül.

  1. Ne kössük át a kekszeinket különböző szalagokkal, zsinórokkal, rafiával. Ha nem tudjátok, hogy mire gondolok, nézzétek meg a képet.  Így már ismerős, ugye? Az utóbbi években itthon is elterjedt, hogy a formásra sült kekszeinket egy halomba pakoljuk és átkötjük egy szalaggal, naturális hatást keltve ezzel. Ne tegyük ezt többet. Szépnek szép (én is szeretem…) csak már unalmas.  
  2. Ne süssünk sütemény-por alapokból, vagy amennyiben mégis, ezt ne posztoljuk ki, ne osszuk meg másokkal, ne bíztassunk másokat ezek használatára.
  3. Tálaljunk egyszerűen, a meglévő eszközökkel, ne dekoráljuk túl az étel környezetét. Ne vásároljunk csak azért antik étkészletet, vagy dizájnos kiegészítőket, hogy azok majd jól mutassanak a fotón. Törekedjünk arra, hogy az étel a lehető legszebb formáját mutassa, de ne másoljuk mások ötleteit. Keressük meg a saját stílusunkat, azt, ahogyan otthon is tálalunk. Nem fotóverseny ez, vagy foodstyling – a túldizájnolt környezet akár el is nyomhatja az ételt.
  4. Egy igazán aktuális probléma… Ne hirdessük túl a blogunkat és a bejegyzéseinket. Egy idő után idegesítő lesz, hogy mindennap újra és újra megjelenik ugyanaz a poszt vagy recept. Ez a legjobb út ahhoz, hogy elveszítsük követőinket, rajongóinkat, végül olvasóinkat.
  5. Ne vigyük túlzásba a fotózást. Kellenek fotók arról, hogy hogyan készül az étel, de ugyanarról a munkafolyamatról nem kell 50 képet közzétennünk, csak azért, mert nekünk tetszik. A kevesebb néha több.
  6. Ne blogoljunk előre megírt időbeosztás szerint. A szezonalitás fontos és alapvetően jó, ha a szezonális alapanyagokból főzünk, de nem kell ehhez mindenáron ragaszkodni. Azt főzzük, amire vágyunk, amire a családunk vágyik, amit megkívánunk. Elsősorban mindig magunknak és családunknak főzünk, csak másodsorban az olvasóinknak és a blogunknak. Ezt sose felejtsük el!
  7. Ne hangoztassuk azt, hogy mennyire autentikus az, amit készítettünk. Ha az, akkor úgyis látszódni fog rajta, ha pedig nem az, akkor végképp ne próbáljuk elhitetni, hogy az. Törekedjünk az egyszerűségre, a legjobbra – az olvasóink ezt észreveszik, értékelik és meghálálják.

Végezetül jöjjenek a tanácsok! Ne vegyük túl komolyan magunkat, legyünk képesek kinevetni magunkat és másokkal nevetni a saját és mások hibáin. Nem kinevetni, együtt nevetni kell. Ne kritizáljuk mások munkáját, blogját, fogadjuk el, hogy mindenkinek más az ízlése. Zárásként pedig a legfontosabb: találjuk meg a saját stílusunkat, ne másoljunk másokat, ne keressünk képeket a Pinteresten és ne másoljuk az ott látottakat. Ahogy a valóéletben is fel kell vállalnunk magunkat, úgy a virtuális életünkben is. A blogolás – legyen az akár gasztroblog – mindig örömet kell, hogy okozzon és nem megfelelési kényszert, stresszhelyzetet. Nincs kedvünk főzni? Akkor csak a blog miatt ne főzzünk! Nem tudunk tortát díszíteni marcipán csodákkal – akkor ne díszítsük fel, csak azért mert a képet a blogunkra szánjuk.
Ezek után, kanalat a kézbe, a számítógépeket biztos távolságba a konyhától, fényképezőgépet ki a fiókból és blogolásra fel!
Ha érdekel titeket a többi tanács, illetve a többi őrület, ami Amerikát jellemzi (Nemzeti Leves Hónap, Nemzeti Répatorta Nap, Nemzeti Hagymakarika Nap, Nemzeti Maradék Nap – és még sok megdöbbentő nemzeti nap/hét/hónap…), akkor nézzétek meg az eredeti cikket itt.


Princz Viktória

A cikk a reklamipar.hu (http://reklamipar.hu/marketing/horeca---turizmus/2013/01/10/hogyan-ne-vezess-gasztroblogot-2013-ban/) oldalon is megtalálható!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése