2012. november 13., kedd

Art Market 2012 – művészet és gasztronómia



2012. március 8.-án a Szépművészeti Múzeum szakemberei, a Múzeum+ program keretein belül már feszegették a művészet és a gasztronómia kapcsolatát. Az utolsó vacsora téma, az a bizonyos alma, konkrétabban például Szinyei Merse Pál alkotása, a Majális vagy épp Giuseppe Arcimboldo festményei… Az étkezés az életünk része, így nem meglepő, hogy a festményeken, Bibliai jelenetekben is megjelenik. A mindennapok része, az ünnepek része, a szemünkkel is eszünk… Sőt, a mai világban, amikor mindenki modell alkatú szeretne lenni és fogyókúrázik, a szex után legtöbbször az étkezésre gondolunk (Élelmiszer Akadémia rendezvénye, november 8)
Ennek tudatában indultunk el az Art Market Budapest kortárs kiállítás és vásárra. Érdekelt MInket, hogy vajon a kortárs művészetben hogyan jelenik meg az étkezés, a kortárs művészek számára mit jelentenek az ételek…

Mindenekelőtt röviden az Art Marketről. 2011-ben első alkalommal jött létre Közép- és Kelet-Európa nemzetközi kortárs képzőművészeti vásáraként az Art Market Budapest. Az Art Market Budapest egyszerre művészeti, társadalmi és társasági esemény, amely látványos és élvezetes formában teszi a képzőművészetet a széles közönség illetve a hazai és külföldi műértők számára könnyen hozzáférhetővé, fogyaszthatóvá. A programsorozat fő eleme az a művészeti vásár, amelynek keretében látványosan berendezett kiállítási standokon galériák és művészeti projektek (non-profit szervezetek, alkotóházak, művészcsoportok, stb.) mutatják be elsősorban közép- és kelet-európai kortárs képzőművészek alkotásait.  A vásár idén is Millenáris Parkban került megrendezésre, ráadásul ingyenesen így, a megközelíthetőség és a jegyár igazán nem állhatott a látogatók és a kiállítás közé. Ugyan a kiállítás nem adja vissza egy-egy galéria teljes kínálatát, ám ritkán adódik lehetőségünk arra, hogy végigjárjuk az összes kortárs galériát, alkotóházat, nem is beszélve a külföldi kiállítókról. Az esemény jelentőségét mutatja, hogy a kétszeres Golden Globe-díjas és Oscar-díjas színész, Jeremy Irons is ellátogatott a kiállításra.
MI mindenképp jó kezdeményezésnek tartjuk, érdekes és értelmes hétvégi program kicsiknek és nagyoknak egyaránt. Aki esetleg az ideit kihagyta volna, mindenképpen látogasson el a következőre – sajnos már csak jövőre.
Vissza a kezdeti témánkhoz… Két csarnok, két-két szintjét fésültük át gasztronómiai témájú műveket keresve – mégiscsak a Reklámipar online magazin turizmus/horeca rovatának vezetői vagyunk – és végül ezt a három festményt választottuk: 

GroupShow Galerie Thomas Henry Ross Art Contemporain – Montreal

Inda Galéria - Budapest

Ari Kupsus Gallery - Budapest

Princz Viktória

„A cikk a reklamipar.hu (http://reklamipar.hu/marketing/horeca---turizmus/2012/11/12/art-market-2012-muveszet-es-gasztronomia/) oldalon is megtalálható!”

 Forrás: http://www.artmarketbudapest.hu/bemutatkozas

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése